fredag 10 oktober 2014

Ägg, ägg, ägg...... Lite fakta om ägg.

 
Underbara ägg som kan användas till sååå mycket. Jag äter väldigt mycket ägg. Tänk ett perfekt kokt ägg med lite salt och krämig gula. Mums!!
Detta fantastiska livsmedel! Här har jag också en väldig tur med att få tillgång till ägg som kommer från min mors gård, där går hönor och vaktlar runt och pickar i sig gräs och mask och gömmer sig för räven och hök..... ibland dåligt, tyvärr. :-(
 
Min mamma är lite rolig. Hennes intresse för höns har växt på senare år och målet är att ha en så färggrann äggkarta som möjligt. Äggen har färgerna allt från ljus rosa, ljus turkos, olika nyanser av brun till mörkt choklad bruna. Detta eftersom olika hönsraser har olika färg på äggskalen.
Dessutom har hon vaktlar i två storlekar och dom lägger dom minsta äggen på bilden. Men ack så duktiga dom är på att värpa.
På bilden har jag lagt ett vitt butiksägg bredvid ägg från mammas gård och ja visst är dom mycket roligare och med största sannolikhet mycket nyttigare.
  
 

Fakta om ägg:
Ägg är ett superlivsmedel och innehåller nästan alla näringsämnen som vi människor behöver för att växa och må bra. Förutom fullgoda proteiner och viktiga fettsyror finns merparten av alla vitaminer, mineraler och antioxidanter i ägg. Det enda som saknas i ägg är vitamin C och kolhydrater.

Få andra livsmedel har ett så komplett vitamininnehåll och är så rika på spårämnen som ägg. Ett enda normalstort ägg ger mer än en tredjedel av vårt dagsbehov av selen, vitamin E och B12. Merparten av alla vitaminer och antioxidanter finns i äggulan.

Ett ägg innehåller 12,3 procent protein och något mindre fett än ett glas standardmjölk.

Ägg är dessutom klimatsmart mat och ger lägre utsläpp än mjölk och kött.

Ägg är på fler än ett sätt mat för livet...


källa: Svenska ägg

Lite fakta om vaktelägg:
 
Vaktelägg kan förhindra, bota eller behandla besvär som förknippas med ålder, brist eller överskott av näringsämnen i kroppen, även allergier. 
Vaktelägg har visat sig vara nyttiga i mer än 30 sjukdomar.
  Dessa positiva effekter är ett resultat av deras överlägsna proteinkvalitet, den innehåller inget kolesterol, (det är ett dietiskt ägg) och har en hög koncentration av vitaminer och mineraler.
Jämfört  med kyckling ägg mot vaktelägg, innehåller dom 6 gånger mer vitamin B1, 15 gånger mer vitamin B2 och andra. Det innehåller också järn och andra mikroelement. Näringsvärdet per 100g vaktelägg är 678 kilo kalorier, 11,6% protein, 14% fett, 0,5% kolhydrater, 0,9% mineraler.Forskning har fastställt vaktelägg innehålla följande: protein, vitaminer (A, B-komplex E), järn, kalium, fosfor (anti allergiska faktorer). Den hönsägg är omkring fem gånger större än vaktelägg, men vaktelägg innehåller 5 gånger mer fosfor, 7,5 gånger mer järn, 6 gånger mer B-vitamin och 15 gånger mer vitamin B2. Vaktelägg är de enda dietiska äggen i världen.
 
källa:
vaktel.se där finns mer info för den som vill läsa.
 
 
 
 

3 kommentarer:

  1. Trevlig läsning!! Ler åt Din kommentar, när DU skulle vara "gårdsvakt!
    "Men Mamma, de är ju fjäderfän överallt"
    ;-)

    SvaraRadera
  2. Jamen de va ju de!!!! Överallt!!! 😄

    SvaraRadera
  3. Kul uttryck "kycklingägg mot vaktelägg" ��. Antingen är alla hönsrasers och vaktelrasers ägg (ochvalla fjäfefä vars ungar kallas kyckling) kycklingägg, eller så är "kycklingägg" de ägg det finns kycklingar i. Annars heter det hönsägg och vaktelägg. Kycklingar lägger inga ägg, de blir till i dem.

    SvaraRadera