fredag 12 december 2014

Raw Saffranskaka

Dax för en julinspirerande dessert som smakar apelsin, saffran och pepparkaka. 

Botten består av 
1dl nötter. Jag blandade hasselnötter, paranötter och valnötter. Dessa skall ha varit blötlagda i 8 timmar innan. 
1dl kokos
6st torkade aprikoser
6st dadlar
1krm salt 
1/2tsk var av kardemumma och kanel. 
1krm var av ingefära och vaniljpulver. 

Fyllning
3,5dl cashewnötter. Dessa också blötlagda innan, minst 5 timmar eller dagen innan. 
90gr kokosolja smält. 
Rivet skal från en halv apelsin och ev saft. 
1,5 msk honung
1/2tsk vaniljpulver. 
Ett paket saffran

Mixa alla ingredienser till botten i en matberedare. Degen skall vara lite kladdig men formbar. Klä in en liten liten form 20x30 med bakplåtspapper. 
Fördela botten degen, baksidan av en sked är bra. 

Skölj matberedaren 

Och mixa cashewnötterna, kokosolja, honung, apelsin, saffran och vaniljpulver länge!  Det skall bli en jämn smet. 

Häll över botten och ställ i frysen. Vid servering ta fram kakan ca 25 min innan. Eller ta den frysta kakan och skär med varm kniv bitar så att man kan ta upp portionsvis ur frysen. Ifall man får oväntat besök. :-) 

Servera med frukt/bär/hackade nötter. Mums och juligt till tusen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar